Czekolada – wady i zalety

Czekolada budzi wiele kontrowersji. Spożywana w umiarze i z rozsądkiem może mieć bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Może korzystnie działać na układ krwionośny oraz nerwowy. Dobrze wpływa na odporność organizmu, a także polepsza nasze samopoczucie. Spożywana w nadmiarze może doprowadzić jednak do nadwagi. Należy też zwrócić uwagę na rodzaj czekolady i wybrać odpowiednią dla siebie oraz tą dobrej jakości.

Ja uwielbiam czekoladę Lindt, która ma świetny skład. Link do sklepu, gdzie możecie zobaczyć ich ofertę macie tutaj: https://sklep.lindt.pl/.

Z czego się składa czekolada?

Czekolada jest znanym na całym świecie wyrobem cukierniczym od tysięcy lat. Przygotowuje się ją z miazgi kakaowej oraz tłuszczu kakaowego. Można też znaleźć tam inne dodatki jak cukier, mleko czy wiele innych.

Rodzaje czekolady

Już wiecie, że czekoladę należy spożywać z umiarem i że przynosi to pozytywne efekty na nasz organizm. Wiecie też, że jakość jest bardzo ważna, jeżeli chcemy osiągnąć te efekty. Obecnie w sklepach znajdziemy wiele rodzai czekolady, a o to główne z nich:

  • czekolada gorzka. Składa się z miazgi kakaowej i tłuszczu kakaowego, cukru oraz czasami dodawane są dodatki aromatyzujące, np. ziarna wanilii. Taka gorzka czekolada powinna zawierać co najmniej 70% kakao. To bardzo ważne, ponieważ im więcej miazgi kakaowej tym mniej cukru i innych dodatków, które mogą być sztuczne i szkodliwe. Taka czekolada jest najzdrowsza i ma najlepsze właściwości. W niektórych sklepach znajdziecie czekoladę z 99% miazgi kakaowej i ta jest najlepsza.
  • Deserowa czekolada. Jest ona słodsza od czekolady gorzkiej, ponieważ posiada więcej cukru, a mniej miazgi kakaowej. Tutaj jej zawartość waha się pomiędzy 30 a 70%.
  • czekolada mleczna. Miazgi kakaowej w niej jest nie więcej niż 50%. Głównym jej dodatkiem jest mleko, a także cukier, który w dużych ilościach nie jest zdrowy. Jest o wiele słodsza i delikatniejsza od dwóch, wyżej wymienionych, czekolad. Stąd też jej największa popularność wśród klientów.
  • Czekolada biała. Ona nie zawiera miazgi kakaowej. Składa się z tłuszczu, mleka, cukru i innych dodatków.

Najbardziej korzystna dla naszego organizmu jest czekolada gorzka która posiada najwięcej miazgi kakaowej. Zawiera w sobie duże ilości magnezu, potasu czy cynku oraz błonnika. Najgorsza jest czekolada biała i nadziewana różnymi masami. Takie zawierają dużą ilość cukru, a im więcej cukru, tym większa kaloryczność czekolady. Polecam sprawdzać skład, bo czasami można tam znaleźć konserwanty, tłuszcze roślinne i inne niezbyt zdrowe składniki.

Wady i zalety

Gorzka czekolada posiada właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Wspiera odpowiednie ciśnienie krwi. Zmniejsza ryzyko chorób serca. Dobrze wypływa na nasz układ nerwowy. Dodatkowo opóźnia procesy starzeniowe (również skóry). Polepsza nam również humor i poprawia koncentracje oraz zmniejsza uczucie zmęczenia. Czekolada jednak ma kilka wad. Nie powinny po nią sięgać osoby, które mają kamicę nerkową oraz alergię oraz osoby z nadwagą. Ta ostatnia grupa powinna nie tyle co zrezygnować z czekolady, a bardzo ograniczyć jej spożycie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *